Samen Duurzaam

Samen voor duurzaamheid

Installatie

De gehele zonnepanelen installatie bestaat eigenlijk maar uit een paar onderdelen. Natuurlijk de zonnepanelen zelf, optimisers, omvormers en bekabeling. Daarnaast is er nog materiaal nodig om alles netjes te bevestigen.

Zonnepanelen

De zonnepanelen zijn het belangrijkste onderdeel van de installatie. Zonnepanelen bevatten meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen zetten zonlicht om in een gelijkstroom. De hoeveelheid stroom die ze opwekken is afhankelijk van de zonnesterkte en dus niet van te temperatuur. Sterker nog, boven een bepaalde temperatuur werken de zonnepanelen zelfs minder goed.

Zonnepanelen zijn ongeveer 1,80 meter lang, 1 meter breed en wegen zo’n 20 kilo per stuk. Tegenwoordig is het gangbaar dat zonnepanelen een piek vermogen van 375 Wp hebben. Dit betekent dat ze maar liefst 340 kWh per jaar opleveren! Met de huidige stroom prijzen betekent dit een besparing van maar liefst € 170 per jaar paneel!

Optimisers

Een zonnepanelen systeem is normaal gesproken in serie geschakeld. Zonder een heel technisch verhaal op te hangen betekent dit dat de prestaties van elk afzonderlijke paneel invloed heeft op de rest van het systeem, waarbij het slechtst presterende paneel leidend is. Als een paneel bijvoorbeeld een stuk schaduw opvangt of wellicht niet helemaal goed werkt dan heeft dit een negatieve invloed op de rest van het systeem.

Het parallel schakelen van een optimiser aan elk paneel voorkomt dit. Een optimiser zorgt ervoor dat de verschillen in opgewekte stroom tussen panelen in balans is en dat het maximale uit elk paneel wordt gehaald, zodat invloeden als schaduwen minimaal zijn.

Een andere leuke bijkomstigheid van het gebruik van optimisers is dat je met een app precies kan zien hoeveel vermogen elk paneel oplevert. Optimsers zorgen er dus eigenlijk voor dat een zonnepanelensysteem een slim systeem wordt.

Omvormers

Na zonnepanelen zijn omvormers het belangrijkste onderdeel van de installatie en eigenlijk onmisbaar. Zonnepanelen wekken namelijk een gelijkstroom op, terwijl het lichtnet werkt op een wisselstroom van 230V. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. De omvormer hangt dus als het ware tussen de zonnepanelen en de meterkast. Er kan worden gekozen voor één centrale omvormer in het systeem of meerdere micro-omvormers.

Centrale omvormers

De meeste installaties gebruiken één omvormer in de gehele installatie. Aan de ene kant worden alle zonnepanelen aangesloten op deze omvormer en aan de andere kant wordt deze aangesloten op de meterkast. Een dergelijke omvormer voor een installatie kost afhankelijk van het merk tussen de € 1.000 en € 1.500 met een fabrieksgarantie tussen de 5 a 10 jaar.

Bij installaties van meer dan 10.000 kWh wordt aangeraden om de opgewekte stroom te verdelen over 2 omvormers.

Micro omvormers

De laatste jaren is er een enorme opmars in micro-omvormers. Bij een micro-omvormer zitten de optimser en omvormer in één behuizing. Een micro-omvormer is dus eigenlijk een optimiser die de opgewekte stroom direct omzet in bruikbare wisselstroom. Dit maakt de plaatsing van een centrale omvormer dus overbodig. Zoals ook bij optimisers, moet er bij elk paneel een micro-omvormer geplaatst worden. Systemen met micro-omvormers zijn over het algemeen duurder dan een systeem met een centrale omvormer.

Offerte aanvragen