Samen Duurzaam

Samen voor duurzaamheid

Terugverdientijd berekenen

Natuurlijk is de installatie van zonnepanelen een investering. U wilt daarom precies weten hoe u de terugverdientijd van zonnepanelen kan berekenen. Met een makkelijk rekenvoorbeeld laten we precies zien hoe u de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen kunt berekenen. Ook kunt u gebruik maken van onze terugverdientijd calculator, waar u alleen de waardes hoeft in te vullen en de berekening automatisch voor u wordt gemaakt.

Rekenvoorbeeld

  • U bent van plan 10 zonnepanelen te plaatsen
  • De kosten hiervoor zijn totaal € 5.000 (incl. installatie, zonnepanelen en omvormer)
  • De zonnepanelen hebben een Wattpiek (Wp) van 250 Wp per paneel
  • In Nederland en België levert 1 Wp ongeveer 0,85 kWh aan stroom per jaar op
  • U betaald momenteel een stroomtarief van € 0,50 per kWh aan uw energieleverancier

Eerst berekenen we hoeveel kWh de zonnepanelen in totaal per jaar zullen opwekken. In dit voorbeeld is dit dus het aantal panelen, maal de Wattpiek per paneel, maal de hoeveelheid kWh die de panelen opbrengen per Wp.

10 panelen x 250 Wp x 0,85 kWh/Wp = 2.125 kWh

Vervolgens kunnen we berekenen hoeveel de panelen in totaal per jaar zullen opleveren aan daadwerkelijke euro’s. Dit doen we door het aantal kWh te vermenigvuldigen met het stroomtarief. Dit is hét moment voor zonnepanelen

Door historische hoge stroomprijzen waren zonnepanelen nooit eerder zo populair. Blijf niet achter en vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

2.125 kWh x 0,50 €/kWh = € 1.062,50

Dan rest alleen nog de totale kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen te delen door de oplevering per jaar om de terugverdientijd in jaren te berekenen.

€ 5.000 / € 1.062,50 per jaar = 4,7 jaar

Waar nog rekening mee te houden

  • Een omvormer gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Afhankelijk van uw systeem kost de installatie van een omvormer in veruit de meeste gevallen minder dan € 1.000.
  • Vanaf 2024 zal de salderingsregeling wijzigen. Dit houdt in het kort in dat u de stroom die u opwekt niet meer terug kunt leveren aan het net en dat u dit dus zelf moet verbruiken. Met slimme apparaten en bijvoorbeeld een thuisaccu bieden hier oplossingen voor.
  • Momenteel is de energiemarkt erg instabiel en liggen de stroomtarieven erg hoog. Wanneer deze verder zullen stijgen neemt de terugverdientijd af. Wanneer deze dalen neemt deze iets toe.
  • Via de Belastingdienst kunt u over de aanschaf van uw zonnepanelen de btw terugvragen.
  • In sommige gevallen heeft u recht op een subsidie voor zonnepanelen.

Bent u nou ook zo benieuwd binnen hoeveel jaar u uw zonnepanelen kunt terug verdienen? Vul dan nu het formulier in en vraag direct een geheel vrijblijvende offerte bij ons aan!

Offerte aanvragen